CZ.NIC:JABLOTRON

Poznámky, postřehy, zkušenosti ze sadou čidel od firmy JABLOTRON, připojené pomocí USB Donglu k routeru TURRIS

 

ZAPOJENÍ DO PROJEKTU

Jako majitel původně pronajatého skvělého routeru TURRIS od CZ.NIC v rámci projektu využití nadprůměrně hardwarově vybavených routerů odesílajících data z provozu k provozovateli projektu, jsem se jedním tweetem vetřel do ještě užší skupiny “TURRISTŮ”, kteří obdrželi sadu čidel od firmy JABLOTRON, která se zabývá především elektronickým zabezpečením objektů.

https://twitter.com/jakubloudat/status/624582261124395008

Pár dní nato jsem běžel na poštu pro balíček. Ale znáte to, jak se člověk na něco těší…

Na poště v tu chvíli ještě nebyli rozvozci zpět se zásilkami, které se jim nepodařilo předat. OK, za hodinu jsem to zkusil znovu a opět nic. Když jsem tam bylo potřetí, zjistili jsme, že se to celé nějak zaseklo, v systému se zásilka jevila jako “nedoručitelná ze strany pošty”, bylo to takové podivné. Nakonec jsem si pro balík dojel do nějakého poštovního překladiště, kde mi ho bez problémů vydali. Pro zajímavost – takto vypadá výstup dat o této zásilce:

Screenshot 2015-10-17 11.08.34

2015-10-02 17.47.45

2015-10-02 17.52.32

PRVNÍ ZAPOJENÍ, PROVOZ

Nebudu popisovat vše do detailů, dost je na oficiálních stránkách https://www.turris.cz/gadgets, takže jen tak zhruba. Krabice plná malých bílých krabiček. Každá krabička obsahuje samotné čidlo/přepínač, to samotné je perfektně vyrobené (často nakupuji různé součástky a čidla pro DIY v Číně – je to propastný rozdíl). U každého výrobku najdete perfektní podrobný návod (CZ/SK/EN). V jedné z nich je samotný dongle. Ten je vlastně nejdůležitější součást balíčku/projektu. Zapojením do USB routeru začne převádět data z/do čidel a přepínačů přímo router TURRIS. Potřebné programové vybavení bylo v době kdy jsem sadu instaloval já, již běžnou součástí routeru.

Jako základní (nejvíc GEEK) čtení/zápis umožňují Python skripty (použít také můžete libovolný terminál serial portu). Umožňuje čtení stavu čidel (nedá se vyvolat, pouze počkat až čidlo svůj stav pošle). Další skript umožňuje naopak ovládat přepínače (zásuvky, sirénu, relátka), číst/zapisovat stav portů atp.

Komu však vyhovuje GUI a bez práce, na TURRISU v současné době najdete dva programy, HomeAssistant a Domoticz. Ten první zmiňovaný může být pořád ještě pro někoho hardcore. Ač samotné webové rozhraní je podle mého názoru moc pěkné a použitelné (rozhodně hezčí než u Domoticz), nastavování probíhá pomocí YAML souboru, což může být pro někoho překážkou.

Druhý, ne však na druhém místě, je Domoticz, který je asi nejvíce uživatelsky příjemný. Vše probíhá v rámci rozhraní a až na drobné nedostatky – některé prvky umí být nepřehledné a dobře schované – je to pořád nejjednodušší cesta, jak celou sadu zprovoznit. 

AUTOMATIZACE

Nějakou formu automatizace (nastavení chování přepínačů v závislosti na různých vstupech) přináší všechny možnosti komunikace s čidly, já použil Domoticz, proto můj popis bude cílen především na něj, ale stejně tak se vše dá nastavit i “jinudy”. 

Základní automatizací kterou si člověk vyzkouší, je například rozsvícení lampičky při otevření okna (magnet), nebo při pohybu někde na chodbě detekovanému pomocí PIR čidla. Velká síla Domoticzu je i v tom, že jako “hardware” připojený vstupy/výstupy se považují i různé webové (API) služby, takže jako čidla můžete mít i počasí (déšť, vítr, teplotu, vlhkost, předpověď) a mnohé další služby. Automatizace pak může vypadat tak, že při překonání určité hranice teploty v interiéru a nižší hodnoty teploty v exteriéru, v případě že neprší, otevře nějakým instalovaným zařízením okno (nebo mailem doporučí otevřít okno) – pokud už není otevřené.

Jako výstupy – kromě e-mailu – můžete použít opět širokou škálu služeb jako je NMA (Android notifikace), http(s) výstupy, nějaká API, vlastně asi vše, co si dokážete představit – respektive víc není třeba.

ZKUŠENOSTI

Sadu mám doma necelých čtrnáct dní a protože jsem chtěl vyzkoušet co nejvíc druhů ovládání a zobrazení, nevyzkoušel jsem nic pořádně. Nicméně už teď mohu říct, že “GEEK ONLY” je v tomto případě nabíledni a jednoznačně dobře zvoleno. JABLOTRON podle mne tímto testuje především kombinace použití čidel, protože tato kasta lidí může přinést neotřelé nápady. Jeden za všechny uvedu jako příklad. Kolega geek instaloval magnetické čidlo na křeslo ve kterém si rád čte. Po dosednutí se mu tak automaticky zhasnou světla, rozsvítí lampička na čtení a vypne se AV receiver. Já například mám otřesové čidlo ve schránce na dopisy 🙂

Závěrem, jako rozloučení opět jeden tweet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *