Jako podklad pod 3D tisk se poměrně masově rozšířila čínská verze Kaptonové pásky.Poslední rok konkrétně její matná verze, která má pro 3D tisk lepší parametry. Ač jde o levnou čínskou verzi drahého amerického Kapton®, stále ještě není cena ideální. Na heatbed o velikosti 20×20 cm vychází maloobchodní cena jednoho kusu na přibližně 50 Kč. Kapton ovšem vydrží mnoho tisků, proto po rozpuštění ceny podložky do počtu dobře vytisknutých výrobků, nejde o horentní sumu. Nicméně se stále hledají další a další možnosti. Kromě „super“ podložek jako je např. BuildTak apod. se pátrá i opačným směrem. A tam z řady ostatních vyčnívá „modrá maskovací malířská páska“. Často o ní čtu, proto jsem si řekl, že ji musím vyzkoušet.

2016-02-14 17.01.42

Kromě podložek se používají další „alchymistické“ kroky pro udržení výrobku na podložce při zachování jeho prohřátí a snadného oddělení od podložky po samotném tisku. Kromě oblíbeného ABS juice – ten získáte rozpuštěním kusů ABS v acetonu (výhodné je, že můžete rozpouštět nepovedené výrobky a odpad ve formě supportů), výrobky mi sice dobře držely, ale pokud jsem nepoužil ABS juice stejné barvy jako byl tisknutý výrobek, strana na podložce (často pohledová) byla džusem nestejnoměrně obarvená. Proto jsem začal používat lak na vlasy. Ten se mi moc osvědčil. Mám ale jeden tip. Bez rozmýšlení jsem koupil první, co mi padl v drogerii do ruky. Teď, když přijdu ze sklepa kde tisknu nahoru k rodině, dívají se na mě skrz prsty, protože smrdím jak stará …… Ale dají se koupit NEPARFÉMOVÁNÉ laky a to je naše záchrana 🙂

2016-02-14 17.10.28

Zpět ale k té modré pásce. Konečně jsem se dostal do Hobby marketu (konkrétně UNI-HOBBY) a koupil 25 m modré pásky o šířce 50 mm za cenu lehce přes 100 Kč. Nehledě na značku, jen jsem po ní přejel prstem, zda není lesklá, již jsme si řekli, že matná je lepší. Teď je pár minut poté, co jsem ji po proužcích velmi jednoduše a bez problémů (žádné bubliny, rovně) nalepil na zrcadlo podložky 3D tiskárny. První test potvrdil, že to bez laku nepůjde – ach jo, ještě nemám neparfémovaný a s lakem to jde parádně. Později ještě potvrdím jak jdou výrobky dolů a co všechno s porovnáním s čínským Kaptonem páska vydrží.

Zatím se loučím, jdu sundat první vytisknutý kus 🙂

2016-02-14 17.26.58

Oproti Kaptonu má modrá barva ještě jednu podstatnou výhodu. Sledujete-li postup tisku na kameře, či zaznamenáváte-li tisk pomocí kamery, tak vězte, že černá podložka vám „sežere“ velké množství světla. Modrá je v pohodě!

2 Replies to “Modrá páska je nový Kapton!

  1. kluci já zkusil tisk pla na sklo stříknuté akutolem plastickým obvazem holt se doma našel místo laku na vlasy a měl prošlou expiraci tak co jiného s ním a drží to perfektně zkuste a dejte vědět

  2. Zdravím , protože mi právě dosloužila tisková podložka na Enderu tak se dívám po možnostech a docela se píše o ocelovém plechu , je pružný což je výhoda pro oddělení výtisku od podložky . Původní podložku jsem taky měl pružnou a protože tisknu zatím jen pla , tak jsem nikdy nepotřeboval pásku a ani žádný lak a nebo lepidlo , základem ale je perfektně odmastit , ono se to nezdá , ale na podložku padá prach , člověk se ji občas dotkne rukou a to všechno má vliv.Odmašťuji přípravkem z Lidlu je to v taovém oranžovém mechanickém rozprašovači , chvilku nechat působit , potom opláchnout a osušit.Přesný název je multi-purpose degreaser 750ml za 39,- bez akce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *