Sám nejsem zdaleka ten, co by měl nějak o češtině kázat, ale od posledního fňuk příspěvku o prznění češtiny uběhla nějaká doba a mě se v hlavě nastřádaly nějaké nesmysly, které musí ven 🙂

Používání neexistujících slov

druhak

Používá se špatně ve větě např.: „Jednak jsem na to už starej a druhak mě to nebaví.“
Správně je: „Jednak jsem na to už starej a jednak mě to nebaví.“
Ještěže snad příliš často nevymýšlejí další stupně! Bohužel se to docela chytá 🙁

dvěmi

Další slovo, které je relativně často slyšet, je „dvěmi“. Je to hyperkorektní verze správného slova „dvěma“. Typicky se použije ve chvíli, kdy řečník chce znít spisovně.

Číslovky

Tohle jsem už asi psal, ale proč to neopakovat. Čísla (pokud nejsou v textové formě) se zapisují vždy jen a pouze jako číslovka samostatná, nebo s tečkou, v případě, že jde o číslovku řadovou. Bez dalších pitomých přílepků jako je třeba „18-ti, 50-sátá“ apod. Copak vám dělá problém přečíst větu „Jen pro osoby starší 18 let“, nebo „K jejím 20. narozenám“? V pořádku je také např.: „20procentní“.

Spousta možností jak minout správný tvar

Je to až úsměvné, ale zdá se mi, že lidé při použití slova „spousta“ mají strašnou smůlu a téměř vždy trefí špatnou variantu. Spousta je rodu ženského, takže si můžete v duchu pomoct tak, že před to slovo dáte ukazovací zájmeno (v tomto případě ta spousta, tu spoustu atp.) a máte skoro vyhráno, to by mělo pomoci. Pak nebudou vznikat paskvily jako „řešili jsme spousta problémů“.

Střední rod nekoresponduje s hyperkorektností

A pro dnešek asi poslední věc. A to je něco, co mě osobně strašně tahá za uši. Na Slovensku to neřeší, tam se mají 🙂 No, ale v Čechách by se to dít nemělo. Myslím, že to slýchávám nejvíc z Moravy, možná ještě konkrétněji z Ostravska, ale není to výjimkou vlastně kdekoliv. Jakmile je podstatné jméno ve větě středního rodu a množného čísla, tak přídavné jméno nesmí končit na na -é, ale na -á. Takže konec větám typu „Nově nahrané videa, ocelové kolečka, roztomilé koťátka“.

Vidíme se příště

Tohle mě strašně bolí. Kde se to proboha vzalo a hlavně proč? Ušetříte jedno písmeno a zní to fakt debilně. Minu definici dokonavých / nedokonavých sloves, sám tomu nerozumím, tak použiju selský rozum mnohaletého čtenáře skutečných knížek. Když se VIDÍME, je to teď, v přítomném čase. Příště je v budoucnu, tak použiju budoucí čas – UVIDÍME! Zní to lépe, dává to smysl, nebolí.

Hloupé slova jednak generují spousta vtipu, druhak mě ale neštvi více než dvěmi najednou 😀

Jakub Loudát, WhatsApp 12.1.2024

Děkuji za Vaši pozornost, v komentářích mi můžete napsat co tahá za uši Vás a snad budu dlouho mlčet co se týče podobného tématu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *