Moje první 3D tiskárna, kterou jsem stavěl v roce 2014 a od té doby poctivě slouží, začala být samozřejmě zastaralá, tak jsem se rozhodl ji trochu zmodernizovat. V první řadě jsem chtěl vyměnit závitové tyče na ose Z, přidat nějaké senzory, upravit heatbed.

Zároveň jsem tušil, že bude potřeba mnoho případných zásahů do firmware, tak jsem se rozhodl místo firmware Marlin použít Klipper.

Také dosluhuje displej, tak jsem objednal modernější a menší (není vlastně díky Klipperu ani potřeba, ale proč ne, hodí se)

Display

Závitové tyče jsem zvolil neklasičtější, T8 (8 mm, čtyři vinutí), objednáno u sharplayers – zmiňuji z důvodu velké spokojenosti s e-shopem. Super rychlé dodání, dobrá komunikace a když náhodou dojde k chybě v objednávce, následuje okamžitá náprava. Tento trapézový závit má zdvih na otáčce 8 mm oproti původnímu metrickému, ten měl 1 mm. To znamená rapidně rychlejší chod osy Z a i mnohem tišší.

Trapézové tyče – zde je právě vidět ta chyba v dodávce, jedna z tyčí měla jiný závit, než byl objednán…

Tyče jsem se pokusil vyměnit bez nutosti tisku nových dílů a to se i povedlo. Staré závitové tyče jsem vymontoval, včetně matic zasazených do platových dílů tiskárny. Otvory zvětšil protvrtáním vrtákem M10 a vložil nové matice. Nasadil tyče a bylo hotovo.

Našel jsem staré Raspberry 2, nahrál Klipper, připojil k tiskárně, přehrál firmware. Vše bez vetších obtíží. Trochu googlení a srovnávání a testování a rozjel jsem vše, co bylo potřeba. Moje soubory upravené pro Rebela 2 najdete na GitHubu. No a jedna z obrovských výhod Klipperu je, že např. po výměně závitových tyčí změníte v cfg souboru zdvih tyčí při jedné otáčce a po restartu Klipperu máte hotovo. Vše jede přes síť přes libovolný počítač, tablet či telefon. Není třeba přepisovat firmware a poměrně těžko ho přehrávat v tiskárně. Všechny FDM tiskárny mám v boxech a nejsou tudíž příliš přístupné pro nahrávání přes kabel přímo u nich. Změna v Klipperu tedy jen v řádku „rotation_distance: 8 #1“ – kde jedničku nahradila osmička.

[stepper_z]
step_pin: PL3 #PF3
dir_pin: PL1 #!PF2
enable_pin: !PK0
microsteps: 32
rotation_distance: 8 #1
endstop_pin: ^PD3 #^PC4
position_endstop: 0.5 #0.5
position_min: 0 #0.1
position_max: 220
homing_speed: 3.0

Místo klasického zrcadla jsem zkušebně na heatbed položil plát z Průši (musel jsem ho říznout na 20×21 cm) a docela to vyhovuje, tak předpokládám, že i zde dojde později k upgrade na magnetický bed a lepší plát než je tento, okousaný bruskou 🙂 Každopádně na něm bude fungovat indukční sonda pro automatcké levelování osy Z. Zkusím, zda náhodou nereaguje i na kov který je v zrcadle – nevíte někdo?

Jako další upgrade je v plánu zcela překopat a vyměnit extruder, přidat indukční sondu, akcelerometr pro měření rezonancí. Rebel 2 ještě nepatří do starého železa! Aktuálně na něm mám 1mm trysku a podívejte, jak krásně tiskne 🙂

Váza 1mm tryska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *