No koukněte co ti mí páníčkové čtou:

Povel „ke mně“

Pozice psa je vsedě před Vámi, držte vodítko v levé ruce, pamlsek v pravé, vyslovujte povel „ke mě“ a běžte pozadu tak, abyste psa naváděli směrem k sobě a on Vás následoval. Nemusíte vždy chodit jen rovně – dobré je chodit do strany a střídat směry.

 

Povel „k noze“

Pejsek sedí u Vaší levé nohy, držte pamlsek v pravé ruce, říkejte „k noze“, ruku s pamlskem dejte pejskovi před čumák a pomalu s ním choďte.

 

Povel „sedni“

Pes stojí u levé nohy, vyslovte povel „sedni“, levou ruku položte na zadek psa, pravou ruku s pamlskem dávejte nad psa tak, aby zakláněl hlavu, což bude mít za následek že si většinou sedne sám.
Když pes leží a chcete aby si sednul, držte pamlsek stále v pravé ruce, ukažte ho psovi a dávejte ruku pomalu směrem nahoru tak, aby si sám sednul při sledování dobroty.

 

Povel „lehni“

Pejsek stojí u vaší levé nohy, řekněte mu povel “ lehni“, levou ruku položte na kohoutek psa a pravou dáváte dobrotu pomalu před něj, ne nadosah, na zem ( měl by si lehat přes přední nohy ).

 

Povel „vstaň“

Pejsek leží nebo sedí, vy máte dobrotu v pravé ruce, takže jej pejskovi ukážete, vyslovíte povel a následně udělejte jeden krok dopředu.

 

Povel „pac a ťap“

Stůjte před sedícím psem, vyslovte povel a uchopte do své ruky jednu z jeho pacek – !teď důležité! je nutné si zapamatovat na který povel berete jakou packu, jelikož pejska učíme např. „pac“ na pravou a „ťap“ na levou tlapku. Pejska dále učíme ji držet delší dobu. Odměňujte vždy když držíte tlapku ještě v ruce.

 

Povel „sudy“

Pes leží před Vámi a vy přiložte levou ruku na jeho bok ( bráno z Vašeho pohledu ), vyslovte povel a přetáčejte psa levou rukou a pravou navádějte hlavu pejska aby se mohl překulit sám. Po tomto cviku nezůstávejte se psem sedět či ležet, ale vyběhněte s ním ( vy pozadu ).

 

Povel „na zadní“

Pes stojí před Vámi, vyslovte povel a pomalu zvedejte pamlsek od pejskova čumáku směrem nahoru – odměňujte ve stoje. Pomalu natahujte čas kdy pejsek stojí na zadních. Postupem času ho, můžete naučit na chození takto u pravé a u levé nohy.

 

Povel „plaz“

Pes leží u Vaší nohy, vy držíte levou ruku na hřbetě psa u země a pravou ho navádíte aby se posouval dopředu za druhou ruku s pamlskem. Dobu plazení postupně natahujte.

 

Povel „hop“

Pes se před Vámi a vy držíte dobrotu před sebou tak, aby na ni nedosáhl – jen když vyskočí, stále ho povzbuzujte povelem „hop“, odměňujeme ve výskoku. Později ho můžeme naučit skákat přes klacek, nohu a ruku.

 

Povel „pochovat“

Učíme až když umí pejsek skákat sám na místě. Ve výskoku ho pak jen chytíme do náruče ( velkého psa učíme skákat na rameno a malého do náruče přes nohu, může se odrazit).

 

Povel „spinkej“

Pes leží před Vámi, položte ho na bok ( nestřídejte strany – jen na jeden ), vyslovte povel a pokuste se ho usměrnit na pár vteřin, potom pejska odměňte. Dobu postupně prodlužujte.

 

Povel „otočka“

nejdříve musí pes umět skákat sám do výšky, pokud to umí tak vy v rychlosti kdy je pes ve výskoku ho navedete do otočky nejdříve do čtvrtky, pak do půlky, až se otočí sám celý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *